Kompetenciák, szerepkörök

Herman Ottó volt az utolsó magyar polihisztor. Nekünk szakosodni kellett.

Backend fejlesztő

Jellemzően szerver oldalon tevékenykedik a backend fejlesztő, vagy más néven kóder. Ők PHP nyelven programoznak, a szerver oldali feladatokkal foglalkoznak első sorban, például adatbázis kezeléssel, futási teljesítménnyel, biztonságtechnikai megoldásokkal, API-n keresztüli programok közötti kommunikációval. Továbbá harmadik fél által biztosított szolgáltatások implementálásával. Ilyen lehet a Google Maps (és a Google több tíz egyéb szolgáltatása), vagy időjárás előrejelző szolgáltatás, banki szoftverek adatai, árfolyam adatok.

Sitebuilder

A másik nagy terület, ami speciális tudást igényel, az a frontend. Ők a grafikustól kész, PSD-ben megkapott tervekből pixelpontos HTML nyelvű statikus oldalakat készítenek. Ezek az oldaltípusok már megtudnak a böngészőben jelenni, nem csak képnézegetőben. Azonban nem csinálnak semmit, nem „mozognak”. A builderek különösen fontos feladata, hogy a többféle böngésző és rengeteg kijelző méretet használó mobil eszközökön is pixelpontosan, helyesen, ugyanúgy jelenjen meg az oldal, mint ahogy azt a grafikus leadta, az ügyfél elfogadta. Ezt nevezzük reszponzív megjelenésnek.

Frontend fejlesztő

Az évek alatt annyit fejlődött a frontend oldalon a kinézet, illetve annyiféle eszköz-kijelző kombináció jelent meg, hogy a webet meghatározó techóriásoknak is lépniük kellett. Így megjelentek a különféle kliens oldali, jellemzően JavaScript nyelven írt könyvtárak, amik megpróbálják a működést és a kinézetet is egységesíteni a különböző eszközökön. Ennek mi fejlesztők is örültünk, reagáltunk is rá és megjelent a sitebuilder mellett, egy frontend fejlesztői szerepkör is. Az ilyen specialista programozó, de nem a backenden fejleszt, mint a kóder, hanem a frontend-en, a böngészőben.

Hmm, ez érdekesen hangzik...

…érdekelnek a szakmai részletek.

A közös munka

Csapatmunka!

A kompetenciákon átívelő feladatokat pedig közösen, csapatmunkában végezzük, egymás tudását kiegészítve, segítve a közös munkát. Például a sitebiulder által elkészített úgynevezett layoutokat a frontend fejlesztők fogják mozgóvá, animálttá tenni, míg a backend fejlesztők fogják alkalmazni a motorra, amitől immár dinamikusan tudnak megjelenni a tartalmak, mondjuk egy hírlista oldalon.

Hogyan lehet hatékonyan együtt dolgozni?

Megvannak rá az eszközeink!